
Oregano
Oregano (Origanum vulgare), zwane także lebiodką pospolitą i dzikim majerankiem. To roślina, która swój zapach zawdzięcza olejkom eterycznym. Flagowa przyprawa kuchni włoskiej, hiszpańskiej oraz meksykańskiej. Zioło, które nie tylko wzbogaca smak naszych ulubionych dań, ale również posiada właściwości antyoksydacyjne.
W dawnych wierzeniach oregano podobno miało zabezpieczać przed czarami. Nie wiadomo, jak jest dzisiaj, jednak gdy przyprawiamy potrawy świeżym oregano, w kuchni dzieje się prawdziwa magia. Posiada niezwykle intensywny, orzeźwiający, wytrawny, korzenny aromat, który świetnie podbija smak sosów, pizzy, sałatek czy makaronów. Na tym nie koniec jego zalet, bowiem, od dawien dawna używane było w lecznictwie. Powiadają, że świetnie sobie radzi z wieloma przypadłościami i z powodzeniem zastąpi syrop na kaszel czy tabletki na ból brzucha. Arystoteles i Hipokrates oregano mieli w swojej apteczce, więc coś jest na rzeczy.
Oregano to must-have w ziołowej kolekcji. Jest niewymagające w uprawie i przy zachowaniu kilku prostych zasad szybko się rozrasta, zmieniając zwykły parapet w pachnący Prowansją zielony zakątek.
Uprawa oregano w doniczce
Aby wyhodować sobie pokaźny krzaczek tego zioła, musimy zadbać o odpowiednie warunki. W naturze oregano rośnie w miejscach suchych i słonecznych, tak więc wysiew nasion najlepiej zaplanować na późną wiosnę oraz początek lata. Roślina powinna być nasłoneczniona przez kilka godzin dziennie.
Nasiona wysiewamy do niewielkiej doniczki (na przykład plastikowej do rozsad) lub pojemnika , do ciepłej ziemi, lekkiej i przepuszczalnej o lekko zasadowym pH (4.5-8.7). (Jak sprawdzić odczyn ziemi?) Możemy również użyć krążków torfowych, a następnie przełożyć je do większej doniczki.

Podlewamy regularnie, w momencie gdy ziemia będzie sucha. Oregano nie przepada za dużą ilością wody, a korzenie w zbyt wilgotnej glebie zaczynają gnić i nie rozwijają się prawidłowo. Dlatego warto pomyśleć o glinianej doniczce, która lepiej niż plastikowa odparowuje wodę.
Zobacz również:
Pięlęgnacja i nawożenie oregano
Jeśli zadbamy o ziemię, nasłonecznienie oraz odpowiednią, nie za dużą, ilość wody, oregano będzie się ładnie rozrastać. Warto co jakiś czas delikatnie spulchnić glebę, aby nie była zbyt zbita, a korzenie mogły swobodnie oddychać i pobierać składniki odżywcze. Nie ma potrzeby dodatkowego nawożenia rośliny.
Zbiór i suszenie oregano
Do suszenia oregano można zbierać na bieżąco, gdyż najbardziej aromatyczne pędy to te o rozwiniętych listkach i delikatnych gałązkach.

Z zerwanych łodyg można zrobić małe bukieciki, a następnie powiesić w ciepłym i suchym miejscu, znajdującym się w cieniu. Zioło to w procesie suszenie nie traci swojego aromatu. Charakterystyczny zapach po wysuszeniu staje się jeszcze bardziej intensywny.
Autor
Wieczna 'wannabe' graficzka i ilustratorka. Lubi pogrzebać w kodzie i w ziemi. Najlepiej dogaduje się z roślinami. Adoratorka niezwykłych form stworzonych przez naturę. Siejąca chaos poszukiwaczka harmonii i ładu.


2 komentarze
vla
Warto dodać ze oregano inaczej lebiodka pospolita była wykorzystywana do leczenia chorób serca oraz płuc. O tym już wiedział właśnie Hipokrates.A to dlatego ze oregano ma dużo fenoli i karwakol oraz tymol.
zwm
Dzięki! Tak, warto o tym napisać. Rozwiniemy ten temat w kolejnym artykule na temat leczniczych właściwości oregano ?