Mięta uprawa w doniczce
Katalog Ziół,  Mięta

Mięta

Mięta jest bogata w olejki eteryczne oraz charakteryzuje się świeżym smakiem, który doskonale komponuje się z deserami, napojami i daniami głównymi. Od wieków znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Energetyzuje, wzmaga koncentrację, łagodzi skutki stresu.

Mięta jest aromatyczną rośliną należąca do rodziny jasnowatych (laminaceae). Jej łodygi są wąskie, liście lancetowate, szerokie, mają odcień pięknej, jasnej zieleni, charakteryzuje je intensywny, balsamiczny zapach. Kwiaty mięty są różowo-fioletowe i kwitną między latem, a jesienią. Roślina mocno ekspansywna, lubiąca przestrzeń. Łatwa w hodowli, odporna na niskie temperatury, radzi sobie zarówno w miejscach słonecznych, jak i w zacienionych.

Herbata ze świeżej mięty
Herbata ze świeżej mięty

Mięta rośnie na wysokość około 40 – 60 cm. Jej wyrazisty smak jest zasługą mentolu. Ten aktywny składnik działa kojąco, dezynfekująco, moczopędnie, odświeżająco, jest przydatny w przypadku zaburzeń żołądkowo-jelitowych, kaszlu, wspomaga trawienie. Mięta jest więc idealnym dodatkiem do dań oraz cennym składnikiem ziołowych herbat.

Odmiany mięty

Istnieje wiele odmian mięty – różnią się kształtem, kolorem, aromatem, wielkością. Wśród nich najbardziej znaną i najczęściej stosowaną jest mięta pieprzowa,
o bardzo intensywnym i przyjemnym zapachu.
Mięta pieprzowa (mentha piperita) – orzeźwiająca, stosowana do produkcji naparów i herbat. Lubi duże doniczki i miejsca w miarę nasłonecznione. Odporna na mróz. Jej liście są lancetowate, zielone, czasem przechodzą w czerwonawy kolor.
Mięta długolistna (mentha longifolia) – z dość grubymi i owalnymi liśćmi. Roślina miododajna, wabi pszczoły, odstrasza mszyce. Jest byliną, kwitnie od późnej wiosny, do wczesnej jesieni.
Mięta okrągłolistna (mentha rotundifolia) – roślina o okrągłych i kosmatych liściach. Lubi miejsca słoneczne, bądź lekko cieniste. Najlepsze podłoże dla tej odmiany to żyzna, przepuszczalna gleba, umiarkowanie wilgotna.

Zioła mięta
Mięta

Uprawa mięty

Mięta jest mało wymagającą rośliną, która rośnie dość szybko i energicznie, stąd łatwo hodować ją w warunkach domowych, balkonowych.
Hodowlę mięty możemy rozpocząć metodą cięcia wierzchołków, bądź kupując gotowe sadzonki. Zdecydowanie łatwiej wyhodować miętę z gotowych sadzonek niż z nasion. Wystarczy kilka gałązek umieścić w wodzie i poczekać aż się ukorzenią – wycinamy te o długości 20-25, w okresie marca – kwietnia. Wycięte gałązki mięty umieszczamy w naczyniu z wodą, by puściły korzenie, wtedy na nowo możemy umieścić je w doniczce.
Do hodowli mięty najlepiej wybrać bardzo dużą doniczkę, idealnym pojemnikiem może też być większa skrzynka. Roślinie tej warto zostawić więcej miejsca, gdyż lubi się rozrastać i potrzebuje przestrzeni.
Gleba powinna być świeża, bogata w próchnicę (humus) i lekko wilgotna.
Mięta rośnie w warunkach zacienionych, jest też odporna na mocną ekspozycję na słońce, musimy tylko pamiętać o częstym nawadnianiu.
Proponuję posadzić miętę w osobnych doniczkach – bardzo mocno się rozrasta i lubi dominować w zielniku.

Wysiew mięty

Mięta to roślina wieloletnia, wysiewamy ją w marcu lub w kwietniu. Po wysianiu nasion, zakrywamy je cienką warstwą ziemi i lekko podlewamy. Zaraz po wykiełkowaniu, musimy umieścić doniczkę na słońcu. Nasiona warto schłodzić przed wysiewem – włożyć do lodówki na kilka dni. Co ważne, nie sadzimy różnych gatunków mięty obok siebie – tracą wtedy swoje aromatyczne właściwości.
Mięta kiełkuje powoli, potrzebuje stałego dostępu do światła i wilgotności.

Nawadnianie i nawożenie mięty

Mięta lubi regularne podlewanie, najlepiej by gleba była zawsze wilgotna (należy jednak unikać nawilżania liści). Na dnie wazonu układamy warstwę kamieni, by woda nie zalegała w doniczce.
Jeśli mamy roślinę kilkuletnią, na wiosnę możemy zastosować nawóz mineralny na bazie potasu i fosforu.

Zbiór mięty

Idealny czas na zbiór tego zioła to czas letni – liście bogate w mentol i olejki eteryczne możemy spożywać świeże lub pozostawić do wyschnięcia.
Jeśli nie zbieramy mięty regularnie, w środku sezonu dbamy o jej przycinanie.

Miesiąc wysiewu:przełom marca, kwietnia (w zależności od odmiany).

Podłoże: przepuszczalne, lekko wilgotne, o pH wahającym się od 6.0 do 7.0.

Stanowisko: raczej zacienione, ale radzi sobie również w miejscach bardzo słonecznych.

Podlewanie: częste, pamiętajmy jedynie by woda nie zalegała na dnie pojemnika.

Zbiór: przed pojawieniem się kwiatów lub na bieżąco w ciągu roku.

Autor

Plant Lover

Sieje i hoduje w mieście. Fanka Italii i podróży kulinarnych. Uwielbia zapach rozmarynu i kawy. Nie może żyć bez muzyki i roślin. W wolnych chwilach amatorsko bloguje i maluje ściany ombre.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *