Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) to tropikalna roślina pochodząca z Azji, która przybyła do Europy wprost z Bliskiego Wschodu. Bazylia swą popularność zyskała zwłaszcza we Włoszech i południowej Francji, a z czasem w krajach całej Europy. W Ameryce pojawiła się wraz z rozwojem transportu morskiego – zawsze towarzyszyła podróżnikom, bo uważana była za roślinę leczniczą.
Bazylia należy do rodzaju Ocimum, do rodziny Lamiaceae. To jednoroczna roślina, która w doniczce może osiągnąć wysokość około 30 cm. Jej liście mogą mieć różną wielkość w zależności od gatunku oraz kolor – w zależności od odmiany – spotykamy bazylię ciemnozieloną, fioletową czy purpurową. To właśnie liście, bogate w olejki eteryczne, nadają jej charakterystyczny zapach.
Kwiaty bazylii są zwykle białe lub różowe, roślina ta kwitnie między miesiącem czerwcem, a końcem sierpnia.
Liście bazylii
Uprawa bazylii
Nasiona bazylii wysiewamy maksymalnie w pierwszej połowie maja, na głębokości do 1 cm, zachowując odstępy na około 0,5 cm. Najlepiej zrobić to jednak na przełomie marca i kwietnia. Optymalna temperatura uprawy bazylii wynosi 20 – 25 ° C, lecz przy dobrej wilgotności, bazylia może także tolerować wyższe temperatury. Bazylia najlepiej rośnie w pełnym słońcu. Temperatury poniżej 10 ° C nie są dobrze tolerowane przez tę roślinę.
Bazylia lubi glebę przepuszczalną, próchniczną, o neutralnym ph, bogatą w składniki odżywcze. Biorąc pod uwagę, że jest to roślina, która musi być podlewana bardzo hojnie i która nie toleruje wody stojącej, wskazane jest korzystanie z glinianych doniczek, z warstwą drenażu na spodzie.
Okres kiełkowania i wczesnego wzrostu bazylii to czas największego zapotrzebowania na wodę. Bazylia jest wrażliwa na wahania temperatury, dlatego wystawiamy ją na balkon dopiero wtedy, gdy mamy pewność, że noce będą cieplejsze.
Zbiór bazylii
Liście bazylii zrywamy zawsze z górnej części rośliny – nie na dole, dzięki czemu roślina będzie się pięknie rozrastać i gęstnieć. Zbiór liści zaczynamy w lipcu, zrywamy je do końca września, przed okresem kwitnienia, wtedy liście będą najbardziej aromatyczne. Najlepiej też zbierać je w godzinach porannych, w ciepły, słoneczny dzień.
Liście bazylii możemy złożyć do przewiewnych woreczków, suszymy je w chłodnym i suchym pomieszczeniu, przechowujemy w szczelnych pojemnikach. Listki bazylii możemy również zamrozić z odrobiną oliwy, która pozwoli nam zachować bazyliowy aromat na dłużej.
Nawożenie bazylii
Bazylię, jak i inne zioła, możemy raz na jakiś czas nawozić biohumusem. Jest bezpieczny i naturalny, stworzony na bazie substancji organicznych.
Miesiąc wysiewu:marzec(druga połowa) – maj (pierwsza połowa).
Podłoże: uniwersalne, żyzne, lekkie.
Stanowisko: słoneczne, osłonięte od wiatru.
Podlewanie: obfite, w letnie, gorące dni codziennie.
Zbiór: od momentu kwitnienia – lipiec – do końca września.
Sieje i hoduje w mieście. Fanka Italii i podróży kulinarnych. Uwielbia zapach rozmarynu i kawy. Nie może żyć bez muzyki i roślin. W wolnych chwilach amatorsko bloguje i maluje ściany ombre.